Mark Mennim (hooligan): “I don’t give a bit about football, I did it all for the fightin'”

De meest beruchte hooligan van de Tyneside zegt het meteen: „ik geef helemaal niks om voetbal.” Of het nou Mike Ashley of een puissant rijke Aziaat is die vanuit een ivoren toren de club bestuurd: het doet de 55-jarige Mark Mennim volstrekt niets. Hij koos voor het bestaan als voetbalvandaal puur om zijn stad te beschermen tegen ‘invaders’. Een tatoeage van de Tyne Bridge staat op zijn enkel met daarboven de tekst: The Bender Squad NME – Gremlins Defenders of Newcastle. Mennim zou niet eens een speler van de huidige selectie kunnen noemen. De voetbalfans op de tribune veracht hij en noemt ze statische ‘trees‘. De ‘retired football hooligan’ heeft respect voor de young lads die hem zijn opgevolgd. Het is ‘fucking harder’ geworden om in de firm je werk te doen op wedstrijddagen. Mennim geeft nieuwe hooligans adviezen: dat is zeker nodig wanneer de beruchte Premier League firms volgend jaar weer richting het Noordoosten trekken.

Schermafbeelding 2017-06-25 om 14.57.23
Mark Mennim poseert in de Backpage Shop met het boek Black or White No Grey Areas. Bron: foto Douwe de Vries

Officieel voetbalpensioen 
Mennim heeft veel verloren als hooligan, waaronder zijn eigen dochter en zicht op een maatschappelijke carrière. Twee keer belandde hij in de gevangenis en moest talloze keren voor de rechtbank verschijnen. Nu hij officieel met voetbalpensioen is, werkt hij vrijwillig in de Packbage Shop: een walhalla voor Britse en vooral Newcastle voetballiefhebbers. Originele wedstrijdvaantjes, matchday en protest skarfs, mokken, T-shirts, horloges, fanzines, DVD’s en vooral boeken. Heel veel boeken. Van naslagwerken over de ontstaansgeschiedenis tot het meest recente N.M.E. From The Bender Squad To The Gremlins: Inside Newcastle’s Football Hooligan Firm. In dit boek schetst hij samen met ‘collega’s’ Steve Wraith en Stuart Wheatman het voetbalvandalisme van de laatste 45 jaar in Newcastle. Het gaat om de groeperingen: The Newcastle Bender Squad, The NME en The Gremlins.

Mennim was een volwaardige Bender op pas 16-jarige leeftijd. Geweld hoorde bij de samenleving waarin hij opgroeide: het oostelijke gedeelte van de stad. Als puber vond hij het spel al helemaal niks. „Ik probeerde me op de wedstrijd te focussen, maar vond er gewoon geen moer aan”, vertelt hij. „Ik keek al meteen uit naar de randzaken: de fights na afloop.” Mennim hoopte zelfs dat Newcastle zou verliezen, omdat de confrontaties met rivaliserende clubs na afloop dan heviger waren.

14732172_103559210122793_5210695715577597211_n
Cover van het boek Inside Newcastle’s Football Hooligan Firm. Bron: Facebook Mark Mennim

Berucht
Mennim is een publiek figuur in Newcastle. Wanneer hij via St Andrew’s Street naar Old Eldon Square loopt wordt hij door vrijwel iedere local herkent. De één brengt er een enthousiast ‘Hi Mark!’ uit, de ander loopt wat sneller door. De voormalig Bender heeft een beruchte reputatie opgebouwd. Het lijkt hem niet veel te doen: zijn tijd is geweest. Gelaten struint hij door Gallowgate, St Andrew’s Street, Newgate Street en Clayton Street waar de pubs van weleer staan. Soms staat hij even stil en visualiseert hoe hij met zijn mates de pints achteroversloeg, aanvalstactieken besprak en daarnaast ook het leven doornam.

Van het tijdperk Ashley heeft hij al helemaal niks meegekregen. De laatste tien jaar zijn grotendeels aan hem voorbijgegaan. „Ik weet wel wie het is”, zegt Mennim. „Heb ook wel gezien wat zijn beleid met de supporters heeft gedaan. Riots? Nee, die komen niet. Zeker niet onder mijn aanvoering.”

Luister hier naar een radioreportage over Mennim en de invulling van zijn football retirement:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s